Nasıl Tepki Veriyoruz?  

İş vb bir sürü nedenle uzun süre yazamadım. Ama bu sürede araştırmacı gazeteci olarak notlarımı almaktan hiç vazgeçmedim. Aşağıda sizlere farklı ve görünürde çok da önemli olmayan konular üzerinden yine algısal sorunlarımı yazacağım. Ama bence çok önemliler. Bana göre herhangi bir olaya verdiğimiz tepki (olayın ne olduğu önemli değil) biçimi / içeriği genel düşünce sistematiğimizi yansıtıyor. Hadi başlayalım.

  • “Şişli’de ilginç protesto. Yaya yoluna bu aracı park ettiğim için BEN BİR GERİ ZEKALIYIM.” Bu haberi! TV’de izledim. Ayrıca girin internette yayınlayan medya organ/ları ile bulacaksınız. (Sayın Okurlar, ben bir Down Sendromlu çocuk babasıyım baştan söyleyeyim. Ama bu yazdıklarımın kişisel durumumla ilgisi yoktur.)
    • Geri! Zekalılık! bir suç değildir.
    • Geri! Zekalılık! bilinçli bir tercih değildir. (Kızım kendi istediği için Down Sendromu ile doğmadı.) Eğer bir SUÇ! var ise suçlu ben ve annesiyiz.
    • Yaya yoluna araç park eden, bu yazıyı yapıştıran kadar SUÇLUDUR. Geri zekalı değil bilinçli bir tercih yapan, bildiğiniz NORMAL/AKILLI sıradan SUÇLUDUR.
    • Bu yazıyı yazan, bana göre ceza hukuku açısından SUÇ işlemiştir. Savcılıkların kamu davası açması gerekir bence. Yazıyı yazan, hangi geri zekalının önce araç kullanıp sonra da yaya yoluna araç park ettiğini kanıtlamak zorundadır.
  • Covid vakalarının günlük sayısı ile günlük vefatlarımıza ve aşılama oranlarımıza bakın lütfen. Bana göre korkunç. Bunu bir kenara koyun.
    • Hafta sonu Trabzonspor Beşiktaş’ı İstanbul’da yendi. Sayın Okurlar, yenen takım Avrupa’da alt turnuvalara dahi katılamadı. Yendiği takım Avrupa’da daha maçlarını bitirmeden elendi. (Anımsarsanız böyle olacağını yazmıştım.) Yani alabildiğine yereliz. Ve bu yerelliğe rağmen haber görüntülerine göre maske mesafe her şeyi boşverip omuz omuza kutlama yapıyoruz. Sayın Okurlar, Allah aşkına bu durum için Covid tehlikesini yaşamaya değer mi.
  • Yine haberlerde izledim, Bursa’da bir mağaza açılışta büyük ucuzluk yapıyor ve izdiham yaşanıyor. Polis müdahalesine kadar iş uzuyor. Tanrı aşkına nasıl bir şey -her ne ise- Covid tehlikesini kabullenmekten- her gün vefat eden 200 kişiden biri olma riskinden- daha değerli olabilir.
  • “Faizin Allah belasını versin….” Bu cümleyi günler önce Fox Haber’de Sayın Selçuk Tepeli söyledi. Tabi bu cümlenin önü ve arkası da var. Örneğin “Tabi ki faizler insin ama gerekli koşullardan sonra….” vb. Ben sadece akılda kalacak ve kendi içinde bana göre anlamsız bir tanımlamanın derdindeyim. Sayın Okurlar, aşağıda yazacaklarımı herhangi bir ekonomiye giriş ders kitabında bulabilirsiniz.
    • Dünyanın her ülkesinde para bir emtiadır. Alınır satılır.
    • Alınan satılan her emtia gibi bir fiyatı vardır.
    • Örneğin 1 kg meyvenin fiyatı x kadar paradır. Peki alıp sattığınız para ise fiyatı ne olur. Örneğin 1234 biriminde tüketici kredisi kullanacaksanız, yani 1234 biriminde para satın alacaksanız hangi fiyattan geri ödersiniz? Örneğin yeni bir buzdolabı almak için o 1234 birim tüketici kredisini kullandınız. Vade sonunda geriye 1234 birim + 2 adet hava geçirmez kilitli kapaklı cam kap mı vereceksiniz. Hayır çok doğal olarak 1234 birim ana parayı + 56 birim fiyatı (faiz) ödeyeceksiniz.
      • Bu nedenle faiz kavramı! için “Allah belasını versin” diyemeyiz. Eğer Allah faizin belasını verir ise yine Allah aşkına söyleyin paraya ne zaman ne için ne ile değer biçeceğiz? Eğer bu değeri biçemeyeceksek ekonomiyi nasıl yürüteceğiz?

Sayın Okurlar, size farklı zaman dilimlerinde gerçekleşmiş farklı olaylar için rahatlıkla gerçekliğini teyit edebileceğiniz örnekler yazdım. Şimdi düşünün eğer olaylara tepki mantığımız bu ise çok daha karmaşık sosyal olaylarda ne yaparız, nasıl akılcı çözümler üretebiliriz? Ürettiğimizi iddia ettiğimiz her çözüm tanılarımızın sonucu değil midir?

Yorum sizin.

Fotoğraf : Pixabay

Hakkında Sinan Çakaloz

Ayrıca Kontrol Et

Maaş Hesaplarında Vergi Dilimleri

Son günlerin çok yoğun konularından biri maaş hesaplamalarında vergi dilimlerinin yükseltilmemesi. Bu dilimin yükselmemesi matematiksel …

Bir yanıt yazın

Translate »