Olmayacak Bir İş Daha

Sayın Okurlar, 14 Martta olmayacak bir iş diye trafiğe ilişkin muhteşem önerilerimi yazmıştım. Şimdi yeni bir olmayacak öneri daha yazayım. Yazmayacağım diyorum ama dayanamıyorum. (Eğer profesyonel köşe yazarı olsaydım bana bu mesleği bahşettiği için Allah’a ayrıca şükrederdim. Her gün farklı isimlerle 3 yazı falan yazardım. Patrondan tek maaş isterdim. Ne olacak ki? Oturduğun yerden yaz. Konu gani gani.) (Editörümüzün dikkatine.)

  • Neden/leri bu yazı konusu dışında olarak şunu biliyoruz ki biz, bizzat biz/hepimiz yani vatandaşlar da dahil tam, kısmi yarı vb.  kapanamıyoruz.
  • Ancak bilim insanları ve siyaset ortak görüş olarak kapalı ortamda zaman geçirmeyin diyorlar. Ama kapanamadığımız için şehir içi trafik ve toplu taşıma yoğun olarak devam ediyor.
  • Her şeyi bir kenara (yani kişisel özgürlük alanlarımıza giren aidiyetlerimizi) bırakarak trafiğin daha hızlı ve daha az insanın bir araya gelerek akması kavramında mutabık olmalıyız.
    • İlgili tüm kurumlar -başta İstanbul olmak üzere- (ki aşağıda İstanbul örneğinde daha da somutlaşacağım) bir araya gelerek bence trafik akış mantığında şu kararları almalılar.
      • Daha önce de yazdığım gibi (daha sonra sanırım servisçiler odası da benzer görüşler belirtti) özellikle metrobüs hattına servis minibüsleri alınmalı.
      • Öncelikle metrobüs hattı boyunca E-5 olarak tanımlanan güzergahta en azından Söğütlüçeşme’den başlayarak Beylikdüzü’ne kadar karşılıklı birer şerit tercihli yol yapılmalı. (Boğaz köprüsü ve ana çevre yolu dahil.) Yani metrobüs güzergahına paralel karşılıklı birer şerit kamuya tahsis edilmeli.
      • Bu şeritlerde sadece belediye ve belediyeye bağlı çalışan toplu taşıma araçları ile iş yerlerine bağlı yine toplu taşıma yapan servis araçları girmeli.
      • Daha sonra pandemi boyunca resmi göreve alınabildiği kadar toplu taşıma aracı dahil edilmeli. Böylece açılan yeni şeritlerde daha fazla araç daha az yolcu ile daha hızlı hareket etmeli. Bu sayede ekonomik sorun yaşayan atıl kalan araçlar da sisteme dahil edilmiş olurlar.
      • Şimdi hemen gelecek ve görünürde mantıklı olan ilk itirazı yazayım. Ayrılması gereken şeritler doğal olarak sağ şeritler olacak. Ancak yine doğal olarak çevre yolundan çıkışlar da en sağda. (Örneğin: Beşiktaş, Mecidiyeköy çıkışları vb.) Bu durumda diğer araçlarda sağ şeride girmek zorunda kalacaklar. Doğru. Ancak işte üç otorite bir araya gelerek sağa çıkışları sadece belirli noktalarda açıp ve çıkış yolunun akıcılığını kontrol ederek bu geçişin olası ölçüde hızlı olmasını sağlayabilirler.
      • Görünürde mantıklı –gibi gözüken- olası 2. İtirazı yazayım. Şu anda dahi trafik zaten aşırı yavaş akıyor!. Bir de birer şerit alınır ise özel araçlar daha fazla durmayacaklar mı? Kesinlikle doğru. Daha fazla duracaklar. Ancak hayat bir tercihtir. Özel aracında yalnız başına veya taş çatlasa birkaç tanıdığı ile olan insanlar mı beklemeli, yoksa metrobüste/diğer kamusal araçlarda  üst üste bilmedikleri insanlarla birlikte mi beklemeli özel aracı olmayanlar. Evet tercihimiz ne olmalı?

Ve Sayın Okurlar, aynı bitiriş. Bu yapılır mı? ASLA YAPILAMAZ, ASLA YAPAMAYIZ.

Son söz: Yaşantımız tercihlerimizin sonucudur.

Fotoğraf : Stan

Hakkında Sinan Çakaloz

Ayrıca Kontrol Et

Maaş Hesaplarında Vergi Dilimleri

Son günlerin çok yoğun konularından biri maaş hesaplamalarında vergi dilimlerinin yükseltilmemesi. Bu dilimin yükselmemesi matematiksel …

Bir yanıt yazın

Translate »