Öngörü ve Yaşam

Sayın Okurlar, korona virüs nedeni ile sadece bu konuyu her ortamda ve olumsuz istatistikleri ile konuşur olduk. Olumlu rakamları görmüyoruz. Hatta hasta olduğumuzu fark bile etmeyebileceğimiz söyleniyor bilim insanlarınca. Sadece bugün buna kötü tarafından odaklandık. Ama hayatımızda sadece korona mı var ve/veya korona benzeri olaylar olduğunda sadece o gün / o dönem o olguya mı odaklanacağız? Şu anda koronanın önce sağlık sonra ekonomik boyutları tartışılıyor. Koronanın insan yapımı olduğu iddia ediliyor. Olabilir de. Atom bombasını yapıp atan, Vietnam’da halı bombardımanı yapan/lar bunu neden yapmasın ki? Kim haklı, kim haksız, ne yeterli, ne yetersiz umurumda değil. (Ne biçim insansın dediğinizi duyar gibiyim.) Ben başka bir şeye odaklayım. Ve odaklandığım kavramın doğru olduğuna inanıyorum.

Biz, öncelikle bizim için yani kendi ülkemiz için, taşı / toprağı / suyu / sahip olduğu doğal ve kültürel varlıkları ve insan kaynağı için ne düşünüyoruz, nasıl bir yaşam öngörüyoruz. Soru bu. Bu sorunun cevabını ne kadar olumlu yönde ve doğru verirsek dünyanın her neresinde her ne olur ise olsun biz en az düzeyde etkileniriz ve belki de dünyanın değişimine örnek oluruz. Aksi halde biz her sorundan –o sorun her ne ise- en fazla etkileniriz. Allah aşkına hayatımızda –evet şu anda da- günceli değil yaşadığımız güncelin aslında bir geçmişin sonucu ve aslında bir geleceğin nedeni olduğu gerçeğini öne çıkaralım.

Biz hangi nitelik ve nicelikte bir nüfusa sahip olmak istiyoruz.

Bu nitelik ve nicelikteki nüfusu hangi alanlara nasıl dağıtmak istiyoruz.

Bu dağıtım alanlarına göre eğitim / kentleşme / adalet / sağlık / ulaşım vb politikalarımız ne olacak.

Daha somutlaştırırsak tarım algımız ne? Dünyanın her yerindeki GDO ile üretim olmasa insanları doyuramayız önermesini kabul edecek miyiz? Örneğin: Enerji algımız ne ? Nükleer olmaz ise enerji açığımız olur önermesini kabul edecek miyiz? (Ki eğer en temel insan hedeflemelerini yapmazsak hiçbir kaynak matematik olarak yetmez. Ve en doğal / temiz dediğiniz kaynakların da sorunları vardır.) Sağlık algımız ne? Sorun olmaması odaklı mı olacağız, olan sorunu çözme odaklı mı olacağız? İkisi birbirinden inanılmaz farklı. Eğer GDO ile tarım yapacaksak hangi nesilde hangi kitlesel ve önlenemez koronavari etkileşimleri yaşayacağımız konusunda bir fikriniz var mı?

Bence korona şu anda evde otururken –lütfen oturun- bunları düşünmemiz için iyi bir fırsat. Lütfen düşünün, biz ne yaptık ve ne yapmadık. Verdiğimiz, vermediğimiz oylarımızla, eğer hiçbir siyasiden memnun değilsek kendimiz ne önerdik, önermeyi de geçtim mikro da kendi küçük hayatımızda ne yaptık veya yapmadık. Düşünelim, hayal edelim. Her şeyin başı düşüncedir, hayaldir. Hayal etmediğiniz, sonra düşüncelerinizde somutlaştırmadığınız hiçbir şeyi yaşama uyarlayamazsınız. Düşünmediğiniz, hayalini dahi kurmadığınız şeyler için birilerinden talepkar olamazsınız. Zaten sizde de yok ki.

Lütfen korona hayatınızın merkezi olmasın. Eğer umurunuzdaysa geleceğimizi düşünün. Biz nasıl bir ülkeyi ve sonra da nasıl bir dünyayı çocuklarımızdan başlayarak gelecek nesillere bırakacağız. Zaten umurunuzda değilse biz kavramı, bugün stoğunuzu yapıp evde oturun, sonra bir dahaki koronaya kadar yaşayın.

Fotoğraf : Guduru Ajay Bhargav

 

Hakkında Sinan Çakaloz

Ayrıca Kontrol Et

Maaş Hesaplarında Vergi Dilimleri

Son günlerin çok yoğun konularından biri maaş hesaplamalarında vergi dilimlerinin yükseltilmemesi. Bu dilimin yükselmemesi matematiksel …

Bir yanıt yazın

Translate »