Yılbaşı-AVM-Otogar Üçlemesi

Dikkat etmemiştim, sabah haberlerde dinledim, yılbaşı perşembe gününe denk geliyormuş. Cuma resmi tatil. Cumartesi pazar zaten sokağa çıkma kısıtlaması var. 4 gün toptan kısıtlama düşünülüyormuş. Sayın Okurlar şu anda zaten hafta sonu kısıtlamaları söz konusu olduğuna göre bence o zaman başka bir karar daha alınmalı. 11 Aralık Cuma gününden itibaren hiç değilse 31.12.2020 tarihine kadar AVM’ler kapatılsın. Ve bu karar şimdiden ilan edilsin ki özellikle gıda ürünlerinin saklanması ile ilgili önlemler alınsın. Çünkü insanlarımız aradıkları hediye her ne ise sanki sadece AVM’lerde bulabilecekleri haklı! Kaygısı ile hafta içleri ve özellikle mesai çıkışı bu mekanlara yığılacaklar. Ve bulaş riski artışı olacak bence AVM’leri şimdiden kapatalım. İnsanlar her ne alacaklar ise semt esnafından veya normal caddelerdeki mağazalardan dükkanlardan alsınlar. Hem yılbaşı için olası tüketim artışı biraz da olsa AVM dışı esnafa yansır hem de kapalı mekanlardaki kalabalık dağıtılmış olur. Bence bu kadarı yapılabilir.

İkinci bir konu Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılması ile şehirler arası otobüsler zorunlu olarak bu güzergaha yöneltildi. Bu karardan belirli saatler için dahi vazgeçme söz konusu değil. Biliyorsunuz İstanbul yerleşimi henüz çok kuzeyde değil ve inşallah olmaz da. Bu nedenle Esenler otogarından kalkıp Anadolu Yönünde gidecek bir otobüs inanılmaz bir rota izleyerek ki yaklaşık 65 Km olduğu iddia ediliyor Alibeyköy Ara Otogarı, Harem ve/veya ağırlıklı Dudullu Otogarı’na uğrayarak asıl varış noktasına yöneliyor. Tabi bunun tersi de Anadolu yakası çıkışlı Trakya, Çanakkale yönüne gidiş için geçerli. Doğal olarak bir de aynı güzergahların dönüşleri var. Bu yolcu için inanılmaz bir zaman kaybı (kesin olarak en az 1.30 saat)  ve otobüs firmaları ile ve doğal olarak yine yolcu için bir ek maliyet. Otobüs firmaları bunu aşabilmek için özellikle İstanbul’ a girişlerde  eğer ayarlayabilirler ise ve karşı yakaya geçecek yolcu sayısı bir servis minibüsüne sığacak  kadar ise ilk giriş otogarında kalıyorlar. Yolcuyu otobüsten indirip servis minibüsüne bindirip Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden gönderiyorlar. Bu hem yolcuya haksızlık ve hem de şu anda daha sıkışık ve bulaş riski yüksek  bir yolculuk demek. Şu anda tahminen yolcu hareketliliği azalmış olabilir. İşte tam da bu anda konunun tarafları bence aşağıdaki kararları alsınlar ve organize etsinler. Kesinlikle yapılabilir bence.  (Zaten yakın mesafeye giden bazı seferlerde bunu yapan firmalar var.) (Bu bir kural, firma ve güzergah bağımsız olsun benim önerim.)

  • İstanbul’u iki şehir kabul edelim şehirler arası otobüsler için. Trakya ve Anadolu.
  • Otobüs şirketlerinin şehir içi servislerini kaldıralım. İnanılmaz problemler yaşanıyor zaten. Bu azalan servis ve personel maliyeti de bilet fiyatlarına yansıtılsın.
  • Esenler (Trakya) otogarından kalkan ve Anadolu yönüne gidecek bir otobüs Alibeyköy Ara Otogarı’ndan sonra bir daha İzmit’e kadar 3. Köprü çevre yolundan çıkmasın. Anadolu’da bir kentten kalkıp İstanbul Trakya yönüne gidecek bir otobüs İzmit’den sonra 3. Çevre yoluna çıksın ve ilk durağı Alibeyköy olsun.
  • Harem (Anadolu) otogarından kalkan ve Trakya yönüne gidecek bir otobüs hiçbir yere uğramadan doğrudan 3. Köprü çevre yolundan çıkmadan devam etsin. Trakya’da bir kentten kalkıp İstanbul Anadolu yönüne gidecek bir otobüs Trakya’da ilk girişten 3. Çevre yoluna ayrılsın, tek durağı Harem olsun. Sadece Harem otogarından Anadolu yönüne kalkan otobüsler Gebze’ ye kadar olan cep otogarlarındaki (sanırım Sultanbeyli ve Samandıra var) yolcu alsınlar.
  • Bu nedenle şu anda çok pasifize olmuş Harem otogarını hızla düzeltip aktif hale getirelim. Dudullu terminallerini kaldıralım. O arazileri çocuk parkı vb yapalım. Harem her türlü ulaşıma ya aşırı yakın ya da zaten üstünde. Yani kara yolu, raylı ulaşım, deniz ulaşımı. Ucuzlamış bilet fiyatı yolcunun şehir içi akbil bedelini rahat rahat karşılar ve servis bekleme, sıkışma derdi biter. Esenler Otogarı’nın tam altında zaten raylı ulaşım var, üstünde İBB otobüsleri var.

Küçük! gibi gözüken sorunlarımıza çözümlerle büyük sonuçlar alabiliriz bence.

Sinan Çakaloz
İş Analisti

Fotoğraf : Senem Şentürk

Hakkında Sinan Çakaloz

Ayrıca Kontrol Et

Maaş Hesaplarında Vergi Dilimleri

Son günlerin çok yoğun konularından biri maaş hesaplamalarında vergi dilimlerinin yükseltilmemesi. Bu dilimin yükselmemesi matematiksel …

Bir yanıt yazın

Translate »